Hoe start je met boekhouden? Dat lees je hier

Boekhouden voor beginners: alles wat je moet weten
Boekhouden voor beginners: alles wat je moet weten
12 april 2022 14 april 2022 3 minuten 1 reactie

Alles wat je moet weten over boekhouden

Het is waarschijnlijk een van de minste leuke taken waar je mee te maken krijgt wanneer je jouw eigen bedrijf start: de boekhouding. Toch is dit erg belangrijk, omdat je hiermee jouw financiële administratie bijhoudt en daardoor veel beter inzicht krijgt in je bedrijf. Daarnaast stelt de Belastingdienst een aantal eisen aan je boekhouding: het is belangrijk om hieraan te voldoen. Hoe moet je beginnen met boekhouden en welke mogelijkheden zijn er? Dat lees je hier.

Boekhouden begint met begrijpen wat je precies moet doen. Het is goed om te weten welke eisen de Belastingdienst stelt aan jouw boekhouding. zo moet je verplicht bijhouden hoeveel uren je per maand aan je bedrijf besteedt. Ook moet je reiskosten en rittenadministratie verplicht bijhouden. Daarnaast moet je facturen en bankafschriften allemaal bewaren.

Zorg dat je weet wat je nodig hebt

Niet iedereen heeft de nodige kennis over boekhouden en het maken van een goede start kan hierdoor lastig zijn. Het is in de eerste plaats goed om op de hoogte te zijn van wat boekhouden precies inhoudt en waarom dit zo belangrijk is. Het is niet alleen verplicht, maar het is ook voor jezelf interessant. Hiermee krijg je duidelijk inzicht in de administratie van jouw onderneming. Boekhouden omvat niet alleen het bewaren van facturen en bonnen. Het is ook het opstellen van grootboekrekeningen, afschrijven en afletteren, debiteuren en crediteuren, zodat jij een goede jaarafrekening kunt maken.

Het is belangrijk om van tevoren te weten hoe uitgebreid jouw boekhouding moet zijn. In het geval van een beginnende onderneming hoef je geen ingewikkelde berekeningen te maken, maar is het vooral belangrijk om gegevens bij te houden zodat je de aangiftes voor omzet- en inkomstenbelasting kunt doen. Voor grotere bedrijven is de wat meer uitgebreide boekhouding nodig.

Boekhouden voor beginners: ontdek de mogelijkheden

Boekhouden voor beginners? Je hebt hierbij meerdere mogelijkheden. Hier vind je een overzicht van de opties waar je gebruik van kunt maken en de voor- en nadelen waar je mee te maken krijgt:

  1. Boekhouden uitbesteden
    Boekhouden hoef je niet zelf te doen. Je kunt een boekhouder of accountant inhuren die alles voor jou bijhoudt. Of het nu gaat om een basis boekhouding of een wat meer ingewikkelde boekhouding. Het is heel gemakkelijk om dit uit te besteden aan een professional. Voordeel: je bent zelf geen tijd kwijt aan de boekhouding. Een nadeel is dat de kosten vaak hoog zijn en als beginnende ondernemer kun je jouw geld goed gebruiken. ook heb je vaak zelf minder inzicht in de administratie als je dit aan een ander overlaat.
  2. Zelf boekhouden
    Je kunt er ook voor kiezen om zelf te gaan boekhouden. Dit kan op 3 manieren: op papier, met een softwareprogramma op je computer of met online boekhouden. De eerste optie is de goedkoopste, maar kost je wel de meeste tijd. Een softwareprogramma of online boekhouden bieden meer voordelen. Je bespaart veel tijd, je hebt je gegevens online beschikbaar en hebt daardoor veel beter inzicht in de administratie van je bedrijf. Ook de laatste twee opties brengen kosten met zich mee. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare programma's of softwares die je tijdelijk gratis kunt gebruiken.

Boekhoudprogramma's ontdekken

Kies je ervoor om een online boekhoudprogramma te gebruiken? Dan is het goed om te weten wat je zoekt. Kijk niet alleen naar de kosten, maar ook naar de functies, de extra's en de gebruiksvriendelijkheid van een programma. Kijk ook of het programma aansluit op jouw bedrijfsvorm. Je kunt er ook voor kiezen om een account aan te maken bij een programma dat je eerst tijdelijk gratis kunt proberen. Op deze manier kijk je eerst of deze vorm van boekhouden bij je past en kun je hier aan wennen.

De voordelen op een rij

Je gaat alleen maar profiteren van een duidelijke en overzichtelijke boekhouding. Het is daarom ook aan te raden om een goed online boekhoudprogramma te vinden waar je een account kunt aanmaken. Al jouw gegevens heb je paraat en daarnaast kun je altijd en overal de cijfers van je onderneming inzien. Dit geeft jouw veel meer mogelijkheden om het maximale uit jouw onderneming te halen!

Reacties (1)

  • Dit heeft mij wel een beetje op weg geholpen. Sinds kort mijn eigen onderneming begonnen en ik twijfel er nog aan om de boekhouding zelf te doen of het uit te besteden aan een boekhouder. Misschien dat ik het toch zelf ga doen met het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl.

    Jordy 20 april 2022

Plaats reactie