Waarom zou je beginnen met online boekhouden?

Alle voordelen van online boekhouden
Alle voordelen van online boekhouden
17 april 2022 18 april 2022 3 minuten 0 reacties

Dit moet je weten over boekhouden

Jaren geleden hield de boekhouding in dat je tientallen bonnetjes en facturen op papier verzamelde. Dit gaf je aan je boekhouder of accountant die vervolgens de gegevens invoerde en de belastingaangifte deed. Ook kon je er zelf mee aan de slag gaan: boekhouden kostte jaren geleden nog heel wat tijd. Het is belangrijk om dit te doen. Niet alleen omdat je zo een goed overzicht hebt van de financiële administratie, maar ook omdat je hiermee gemakkelijker aangifte kunt doen bij de Belastingdienst.

Ontdek de soorten boekhouden

Vandaag de dag zijn er meerdere manieren waarop het mogelijk is om je boekhouding bij te houden. Bij alle drie de soorten boekhouden is het mogelijk om het zelf te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het over te laten aan een boekhouder of accountant. Hier vind je een overzicht van de 3 meest belangrijke soorten boekhouden:

  • Boekhouden op papier: dit is de traditionele en ouderwetse manier van boekhouden, zoals hierboven beschreven. Dit kost je als ondernemer onnodig veel tijd.
  • Boekhouding met software: hierbij maak je gebruik van een softwareprogramma op je computer waar je je gegevens kunt invoeren. Dit kost voor veel gemak en tijdbesparing.
  • Online boekhouden: het is ook mogelijk om de boekhouding volledig online te doen. Je kunt altijd en overal jouw administratie bijhouden.

Online boekhouden

Het verschil tussen boekhouden met softwareprogramma en online boekhouden is dat je geen gebruik maakt van een softwareprogramma die je op jouw computer moet downloaden. Je maakt gebruik van een website of app die je zowel op je computer als laptop en smartphone kunt openen. Er zijn verschillende soorten online boekhoudprogramma's te vinden waar je een account kunt maken tegen betaling. Je betaalt meestal maandelijks een vast bedrag voor het hebben van een account. Je profiteert van een duidelijk programma, automatische updates en extra beveiliging.

De online boekhouding wordt bewaard in de cloud. Dit betekent dat je jouw gegevens opslaat in een virtuele online omgeving en niet op de computer zelf. Zo is jouw boekhouding altijd en overal beschikbaar. Aanbieders van online boekhoudsoftware zorgen ervoor dat de cloud goed is beveiligd, zodat jouw gegevens niet voor anderen te vinden zijn.

Goede online boekhoudprogramma's

Wanneer je besluit om over te stappen op online boekhouden is het goed om te weten dat er tientallen programma's beschikbaar zijn. Je kunt er voor kiezen om een softwareprogramma op je computer te downloaden, maar je kunt ook kiezen voor een account bij een online boekhoudsoftware. Er komt dan niets op je computer te staan en je kunt altijd en overal bij je gegevens.

Hoe kies je een boekhoudprogramma die aan je wensen voldoet? Het is van tevoren belangrijk om te weten wat jouw wensen zijn. Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden is de bedrijfsvorm. Veel online boekhoudprogramma's hebben een specifieke doelgroep. Zo kun je een software kiezen voor ZZP, maar ook voor MKB of voor starters. Let daarnaast ook op andere zaken, zoals de kosten, de functies en de gebruiksvriendelijkheid. Op deze manier ga je succesvol online boekhouden en profiteer je van alle voordelen, waaronder:

  • Je kunt altijd en overal je boekhouding bijwerken en je hebt altijd overzicht in je cijfers;
  • De boekhouding bijwerken kost je veel minder tijd;
  • Updates worden automatisch doorgevoerd;
  • Het is goed mogelijk om andere bedrijfsprogramma's aan je online boekhouding te koppelen;
  • Online boekhouding kost je geen ruimte op je computer omdat alles online is.

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie